2.3.2013

Haasteellinen lauantai

Keväisen lauantain ratoksi ajattelin tarttua tähän ihanan EmmyAuroran jakamaan Mutsin kaa -haasteeseen. EmmyAuroran vastaukset naurattivat, samoin kuin kaikkien haasteeseen jo aiemmin vastanneiden vastaukset, suosittelen vilkaisemaan! En muuten muista (Yllätys! Jos jotain joskus muistaisin, se se vasta yllättävää olisikin...), olenko jo aiemmin kehunut tuota Vuoden mutsi -kirjaa!? Jos en, niin nyt kehun. Aivan loistavan hauskaa luettavaa! (Niin ovat myös kirjoittajien blogit, kannattaa tutustua!)
 
1. Koliikki vai refluksitauti?

Alkoipa pahalla. Oletan, että tarjolla olevien vaihtoehtojen kestoksi ajatellaan yhtä pitkää aikaa. (Muuten valitsisin sen ongelman, josta päästään pikaisemmin eroon.) Refluksista ei ole itsellä kokemusta, mutta kavereiden kertoman perusteella ei kuulosta kovin herkulta. Koliikistakaan ei varsinaisesti ole kokemusta, mutta sen tyyppisestä itkusta kyllä. Tuon parin kuukauden iltaitkuvaiheen perusteella rohkenen valita koliikin.

2. Korvatulehdus vai enterorokko?

Tämä on helppo. Jos puhutaan vain kertaluontoisesta ongelmasta, ehdottomasti korvatulehdus. (Kierteen jättäisin kuitenkin väliin.) Kummastakaan ei ole kokemuksia, mutta tuo entero on tuttavien kokemusten (ja netistä lukemani) perusteella sellainen mörkö, että milloinkaan, missään tilanteessa, en suin surminkaan ottaisi sitä tähän talouteen. Siis summa summarum: korvatulehdus.
 
3. Tiehyetukos vai jälkisupistukset?

Tämä on myös helppo: jo tutuksi tullut tiehyetukos. Jälkisupistuksista ei ole kokemusta, ja tiehyetukoksesta selvisin, vaikka olihan se kyllä ihan erityisen veemäinen vaiva. Koska en kuitenkaan voi kokemuksen puuttuessa varmaksi tietää, etteivätkö jälkisupistukset olisi vieläkin kamalampia, en rohkenisi ottaa riskiä.

4. Episiotomia vai sektio?

Tätäkään ei tarvitse miettiä: SEKTIO. Siitä selvisin erinomaisesti, eikä se nyt niin kamalaa ollut. Tuo episiotomia, josta minulla ei Luojan kiitos ole mitään kokemusta, kuulostaa minun korviini niin karmealta, että ajattelukin jo pyörryttää.

5. Kaksplussan vai Vauvan keskustelufoorumi?

Kaksplussa. Siitä on kokemusta - tuli silloin vaikeina lapsenteko- ja toivomisaikoina vietettyä siellä paljon aikaa ja tuo vertaistuki oli aivan korvaamatonta - ja olen  iloiseksi yllätyksekseni saanut sieltä ihan tosielämänkin ystäviä. Lämmöllä siis kyseistä foorumia ajattelen.

6. Julkisella paikalla: imetys vai vaipanvaihto?

Ehdottomasti vaipanvaihto, siinä en näe juurikaan edes mitään ongelmaa. Ainakaan pissavaipassa. Muunkin tavaran saan hoidettua kyllä suht diskreetisti. Imetys sen sijaan ei koskaan sujunut yhtä luontevasti. Asentoa piti korjailla vähän väliä, ja aina ei niin matalalla profiililla onnistunut ruokalähteen suuhun työntäminen. Toki sekin touhu sitten vähitellen kävi helpommaksi, mutta silti valitsen tuon vaipanvaihdon. Sitä paitsi siinä hommassa ei ainakaan minusta paljastu liikaa kanssaihmisille.

7. Megapuklu just pestylle kangassohvalle vai megarieskat vaipasta reisille ja aina niskaan asti?

Jälkimmäinen. Olen surkea poistamaan tahroja, oli sitten kyseessä huonekalut tai vaatteet, enkä voi sietää kyseistä toimintaa. Tosin se jää yleensä meillä miehen harteille, eli jos sallitaan homman ulkoistaminen, niin sitten ottaisin tuon puklun ja laittaisin miehen asialle. Jos hommasta on suoriuduttava itse (kuten haasteen luonteeseen taitaa kuulua), sitten vaippashow.

8. Uhma- vai teini-ikä?
 
Uhma, vaikka masentaa kyllä ajatuskin kunnon "tahtoiästä": "Syödään nyt puuroa!" "Ei, mä en halua puuroa!" "No ei sitten syödä puuroa." "Eiku mä haluuuuun puuroa!" Siis tähän tyyliin, you know how it goes.

Tässä taitaa olla kyseessä ihan sama paska eri paketissa ; ) Jotenkin kuitenkin tuntuu, että pienemmän mukulan uhma olisi helpommin käsiteltävissä. Ajatus uhmailevasta pikkulapsesta tuntuu jokseenkin siedettävältä, mutta ajatus vanhempiaan, yhteiskuntaa ja koko universumia vihaavasta teinistä masentaa.

9. Isovanhemmat lähellä vai mahdollisimman kaukana?

Jos tähän on pakko vastata joko-tai (haluaisin vastata, että sopivan matkan päässä), vastaan, että lähellä. Meillä on mukavat isovanhemmat, ja uskon, että vaikka fyysisesti olisivatkin nykyistä lähempänä, pitäisivät kuitenkin sopivan etäisyyden arkeemme.

10. Lentomatka sylissä olevan taaperon kanssa vai lapsen totuttaminen 7h aikaeroon?

Lentomatka sylilapsen kanssa on koettu, ja kivasti meni. Lentomatkustaminen on itselleni niin tuttua, että ajatus ajan viettämisestä lentokoneessa tuntuu luontevalta ihan minkä ikäisen kanssa vaan. Myöskään ajatus aikaeroon totuttamisesta ei tunnu ylivoimaisen hankalalta. Jos tuo aikaeroon totuttaminen tarkoittaa samalla myös mahdollisuutta lomaan jossain ihanassa, aurinkoisessa paikassa palmun alla makoillen, vastaukseni on aikaero.

11. Oma aika vai parisuhdeaika?
 
Äitiysloman aikana olen saanut (ihan alun jälkeen) omaa aikaa ihan sopivasti. Päivisin juniori nukkuu pitkiä unia, joten minulla on aikaa myös itselleni. Olen myös päässyt omiin menoihini, kampaajalle, ripsihuoltoon, lenkille ja ystäviä tapaamaan sen verran, kuin olen halunnutkin. Työkseni reissaan paljon, joten työhön palattuani tulen jatkossakin saamaan omaa aikaa ihan liikaakin. Minulle oma aika tarkoittaa useimmiten vain aikaa pois perheen luota (=ikävä). Sen sijaan parisuhdeaika on meillä kortilla. Ilman turvaverkkoa (ihan lähellä ei ole ketään lapsenvahtia) tuo aika tulee jatkossakin olemaan erittäin haasteellista järjestää. Siis: meille parisuhdeaikaa, kiitos!
 
Tässä omat kysymykseni:
 
1. Kestovaipat vai kertikset?
2. Vauvan kuolaa omaan suuhun vai kunnon puklu karvalankamatolle?
3. Vauvanhoitovinkkejä ventovieraalta vai vauvanhoitovinkkejä anopilta?
4. Rattaiden kiskominen ylös pitkiä rappusia vai puskeminen ylös jäistä/sohjoista, jyrkkää rinnettä?
5. Ruokalapun laittaminen vai pienenpieniä nappeja sisältävän nappirivistön kiinni napittaminen?
6. Vihaisen vauvan kirkuminen julkisessa kulkuvälineessä vai ravintolassa?
7. Raskauskilot vai imetyksen jälkeinen hiustenlähtö?
8. Nenän niistäminen niistäjällä vai rään putsaaminen nenästä vanupuikolla?
9. Vauvan kynsien leikkaaminen vai silmätippojen laittaminen?
10. Kunnon yöunet vai ilta ulkona tyttöjen kanssa?
11. Sikeät päiväunet vauvan kanssa vai "päiväunet" miehen kanssa?
 
Bonuskysymys: Herääminen kesken unien vai olla kokonaan nukahtamatta?
(Tämä ihan siksi, että itse olen oikeasti mieluummin kokonaan nukahtamatta, kuin herään kesken unien!)
 
Tämän hauskan haasteen heitän eteenpäin kaikille, jotka vain suinkin jaksavat vastata, joko omaan blogiin tai kommenttina!
 
Tämän lisäksi kehitän vielä oman haasteen. Koska olen kaavaillut pientä ryhtiliikettä tähän kirjoitteluun (tauot kun ovat tuntuneet venähtävän kovin pitkiksi), ajattelin kokeilla kirjoittaa viikon ajan päiväkirjamaisesti puuhistamme päivittäin. Koska yhtenä kantavana ajatuksena blogin pitämisessäni on juuri näiden aikojen tallettaminen muistiin ihan itselleni, ajatus tuntui kokeilemisen arvoiselta. Koska minusta on kiva lukea muiden arjesta, myös siitä ihan tylsästä ja tavallisesta, heitän tämän Viikko vauvan elämässä -haasteen (tai miksi sitä kukin haluaa nimittää...) eteenpäin! Nimeän muutaman tutun bloggaajan, mutta olen iloinen, jos muutkin innostuvat kokeilemaan samaa. Nyt haaste lähtee ainakin Alicelle, MollyMalonelle, Barballe ja Palomalle : )
 
Keväistä ja aurinkoista viikonloppua täältä Keijukaismetsän keskeltä! ♥ 

4 kommenttia:

  1. Kiva haaste! Yritän toteuttaa maanantaista lähtien! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Yritän toteuttaa sen kun palaan tukholmasta :)

    VastaaPoista
  3. Oih, kiitos sanoistasi! Ihan tässä punastuu :) Hauskan haasteen olit myös kehitellyt. Kotona ollessa tuohon olisin ehkä tarttunutkin, mutta nyt työviikot ovat niin mielikuvituksettomia, ettei arki-illoissa olisi paljon raportoitavaa. Jätän sen väliin.

    Vastaan kuitenkin näihin kumman kaa -kysymyksiin tässä:
    1. kertikset, ei minusta ollut kestoiluun siinä alkuhässäkässä.
    2. oman vauvan kuolaa omaan suuhun (satunnaisesti testattu)
    3. vauvanhoitovinkkejä anopilta, on sen verran ihana hän, ettei pahemmin tuppaa neuvomaan
    4. rattaiden puskeminen ylös jäistä/sohjoista, jyrkkää rinnettä. Luulisin tämän olevan kuitenkin turvallisempaa kuin ne portaat.
    5. Ruokalapun laittaminen, ehdottomasti.
    6. Vihaisen vauvan kirkuminen julkisessa ravintolassa, koska sieltä pääsee edes vähän jaloittelemaan tai vaikka vessaan sen vauvan kanssa rauhoittumaan
    7. Raskauskilot. Se hiustenlähtö oli kamalaa ja mun pitkän kuontalon kasvattaminen kuntoon uudelleen kestää neljä-viisi vuotta. Raskauskilot hävisi viidessä viikossa imettämällä, paitsi että lihotin itseni sitten imetyksen jälkeen jatkamalla imetystyyppistä syömistä. :)
    8. Nenän niistäminen niistäjällä. Mahtava innovaatio.
    9. Vauvan kynsien leikkaaminen. Nukkuva vauva on helppo kohde tällaisille toimille.
    10. Kunnon yöunet. Oon vanaha!
    11. Vauva-aikana erityisesti nuo sikeät unet ois ollu monesti tarpeen, mut ehkä kuitenkin se mies...

    Bonuskysymys: Herääminen kesken unien on ihan KIDUTUSTA, mutta jos ei olisi ollenkaan nukkunut, olisi se lienee vielä pahempi.

    VastaaPoista
  4. Kiva jos lähdette mukaan haasteeseen :)

    Ja EmmyAurora, kiva kun vastailit :)

    VastaaPoista