20.9.2012

Baby steps eli totuttelua vauva-arkeen

Täällä pikkuhiljaa opetellaan elämää vauvan kanssa, ihmeen luontevalta se kyllä tuntuu!

Tänään kävin pienen kanssa ekan kerran neuvolassa. Kaikki oli hyvin, oli tullut lisää sekä painoa, pituutta, että päänympärystä, mutta painoa olisi saanut tulla vähän enemmänkin. Huomenna tulee kuluneeksi kaksi viikkoa syntymästä, ja syntymäpainosta uupui vielä 60g. Imetys on käynnistynyt ihan mukavan tuntuisesti, maitoa ei tule hurjasti, mutta periaatteessa sen pitäisi riittää. Hetkittäin sitä ihan valuu, ja etenkin silloin kun poika on ruokailemassa - näköjään se vauva on paras heruttaja... Pumppaamalla olen syötön yhteydessä saanut toisesta rinnasta kolmisenkymmentä ml maitoa, mikä ei ole mitenkään hirveästi. Lisäksi poika syö pääsääntöisesti pontevasti ja ote on hieno, mutta toisinaan unohtuu vain hengailemaan rinnalle, se kun tuntuu olevan ainoa satavarma paikka jossa rauhoittuu. Päätimmekin neuvolantädin kanssa, että annetaan viikon ajan lisäksi tilkkanen korviketta joka päivä, esim. 2 x 30ml, ja katsotaan miltä paino näyttää viikon päästä. Harmittaa vähän, mutta pääasia, että vauva kasvaa! Enkä usko, että lisäsyötöt ovat ratkaisu, sen verran paljon hän nytkin jo roikkuu rinnalla, varsinkin yö- ja ilta-aikaan. Murhetta en suostu tuosta asiasta kuitenkaan ottamaan, mielestäni se on kaikista mahdollisista ongelmista pienimmästä päästä.

Nyt olemme kokeilleet sekä vaunuttelua, että autoilua, ja ilokseni sain todeta, että molemmat toimivat tehokkaana nuijanukutuksena, ainakin toistaiseksi. Ensimmäisellä automatkallamme hän huusi lämpöpuvun puettuani pää punaisena (ja on muuten ruvennut kirkumaan varsin pontevasti, jos asiat eivät mene oman mielen mukaan; samalla hetkellä kun ongelma korjataan, hän hiljenee kuin taikaiskusta) asettaessani häntä turvakaukaloon. Ja naps vain! Samantien kun auto liikahti, hän vaipui uneen. Piti oikein nousta peruuttamisen jälkeen tarkistamaan, onko kaikki kunnossa. Tänään hän nukkui koko neuvolareissun ajan, heräsi vain kulmat kurtussa kitisemään siksi aikaa, kun revittiin vaatteet pois, punnittiin ja mitattiin. Voi, kun olisi jatkossakin noin helppo matkustaja! Meiltä kun ei pääse mihinkään ilman autoa, ja vaunuissakin olisi hyvä viihtyä, että saadaan ulkoilutettua koiraa yhdessä päivittäin, eikä Miehen tarvitsisi lähteä viemään sitä heti töistä palattuaan lenkille.

Muuten poika tuntuu olevan aika keskivertotapaus. Pääasiassa tyytyväinen, mutta levottomiakin jaksoja on. Öistä joka toinen on rauhallinen, ja joka toinen levoton, viime yö lukeutui viimeksi mainittuihin... Hän ei juurikaan itkenyt, mutta ei asettunutkaan oikein kunnolla, ähisi, hihkui, heilutti käsiään, ja kaipasi läheisyyttä (= rinnalla oloa...). Katsotaan, miten ensi yö sujuu, jos tänään annamme illalla pikkuisen tuhdimmin ruokaa.

Nukkumisjärjestelyt ovat pohdituttaneet minua paljon. Ajattelin ennen, että ehdottomasti omaan sänkyyn nukkumaan. No, pari yötä kokeilin, mutta itselleni on osoittautunut paljon armeliaammaksi ratkaisuksi nukkua poika vieressä. Aina, kun nousen sängystä ylös, herään sen verran, että en saa pitkään aikaan unta. Ja siinä vaiheessa, kun uni tulisi, käsky käy taas... Siispä ratkaisumme on toistaiseksi perhepeti. Alussa varsinkin hermoilin sitä, että jos kierähdän vauvan päälle, mutta sairaalassa kovasti vakuuttelivat, että äidin hormonit suojaisivat siltä. Ja melkoista koiranunta kyllä nukun, ja havahdun herkästi vauvan liikkeisiin. Isän ja vauvan väliin olen asettanut pitkulaisen pehmolelun, kun isän liikkeistä ei kuulemma ole samaa varmuutta, kuin äidin. Jossain vaiheessa on siis edessä omaan sänkyyn opettaminen, mutta jospa se onnistuisi siinä vaiheessa, kun yösyötöt vähenevät tai loppuvat.

Ensimmäisen viikon ihmettelimme kaikkea: vauvan hengityksen rohinaa, silmien rähmimistä, epäsäännöllistä hengitystä, navasta tulevaa verta... You name it! Tulimme aika pian siihen tulokseen, että hivenen ylihössöjä ensikertalaisvanhempia tässä ollaan... ja löysinkin muuten netistä luotettavan tuntuisen sivuston, jossa oli luettelo kaikista vanhempia askarruttavista asioista vauvoihin liittyen, ja sehän oli identtinen meidän listamme kanssa ; ) No, tuo hengitysasia oli noista ainoa, joka kunnolla huolestutti, kun vauva siis on joskus lyhyitä hetkiä hengittämättä (muutaman sekunnin), ja jatkaa sitten taas. Se on ilmeisesti hurjan yleistä vauvoilla, toiset sanovat, että täysin normaalia, toiset ovat kehottaneet tutkimaan lisää. Meidän neuvolantätimme sanoi, että kuulostaa normaalilta, ja jos vauva ei näytä siihen reagoivan (väri ei muutu yms.), ei varmaan tarvitse tehdä mitään muuta kuin seurailla vähän. Hän sanoi kysymyksen tulevan eteen niin usein, että tuntuu olevan hyvin tavallinen vaiva vauvoilla.

Olen melko lailla tyytyväinen tekemiimme hankintoihin. Ainoa, joka taitaa jäädä vähälle käytölle (harmittaa kyllä, jos rahanmeno oli turha) on rintapumppu, sillä jos vauva tarvitsee enemmän ruokaa, lienee viisaampaa syöttää hänet molemmista rinnoista, ja jättää pumppaamatta kokonaan. Vauva kun saa kuulemma imettyä pumppua tehokkaammin. Imetystyyny sen sijaan on ollut loistava hankinta! Jos nyt voisin muuttaa jotain, ostaisin vain vielä pidemmän tyynyn, joka menisi mukavasti selänkin taakse. Lisäksi kääntöhihalliset bodyt ovat osoittautuneet kullan arvoisiksi, sillä ainakin meidän vauvelimme huiskii käsillään niin paljon, että tumput lentävät käsistä samantien. Hänellä on myös kuivat kädet, ja aamuisin rasvaan ja öljyän kädet aina kunnolla, ja saavat sitten rauhassa imeytyä hihojen sisällä. Kädet kun tuppaavat menevän vähän väliä suuhun. Lisäksi olen tykästynyt saamaamme unipussiin, ja poikakin vaikuttaa tyytyväiseltä sen kanssa. Jalat saavat olla vapaana, ja vaipanvaihtokin käy kätevästi.

Täällä siis totutellaan yhteiseloon! Toivottavasti aurinkoiset syyspäivät jatkuvat : )

4 kommenttia:

 1. You Name It! Aivan kuin olisi lukenut omaa alkutaivalta! Luota vaan niihin omiin rintoihin, mulla oli ihan sama tarina tuon rintapumpun kanssa ja nyt se makaa käyttämättömänä hlyllyllä. Käytin ehkä viikonlopun yli. Kävin imetysohjauksessa ja otettiin syöttöpaino, kätilö sanoi maidon riittävän vaikkei siltä tunnu. Korviketta annettiin jo vauva tuntui nälkäiseltä syötyään molemmista rinnoista. Jälkeenpäin luin takamaidosta ( mistä en tiennyt) joka on hyvää rasvaista maitoa ja vauva saa sen imettyään tissiä pitkään ja itse ainakin vähän "puristelen/hieron" tissiä jossakin vaiheessa ja kuulen kuinka vauva alkaa taas nielemään maitoa. Vaikka kestikin melkein kolmisen viikkoa syntymästä, nyt rinnat tuottavat maitoa todella hyvin, paino oli noussut viikossa yli 200g pikkuisella. Eilen neuvolassa oli jo huikeat 3220 g ;)
  Luota itseesi - siihen piti minun opetella.
  Nuo rohinat, hikat, aivastelut täälläkin uusia vanhempia ihmetyttää ;) eiköhän me toveri selvitä! Halaa ja kivaa vauva-aikaa :)

  VastaaPoista
 2. Tutulta kuulostaa!
  Meillä myös auto ja vaunut on takuuvarmat nukuttajat, harmi kun äiti ei voi sillon nukkua :)
  Ja meillä kanssa ähistään ja ähkitään öisin masuvaivoja. Yritä nyt siinä sitten vieressä nukkua, kun toinen ei varsinaisesti itke, mutta ei selvästi ole hyvä olokaan, mutta ei oikein osaa auttaa :(
  Imetystyyny on ahkerassa käytössä täälläkin, päivin ja öin.
  Voimia sinne! <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Paloma, kannustuksesta! Hih, huikeat 3220g :D On se neiti kyllä pikkuinen <3 Meidän poika tuntuu niin pieneltä, vaikka on jopa reilut 3700g... Jospas se imetys vielä tästä paranisi, haluaisin kokonaan eroon korvikkeesta. Mutta jos ei, niin yritän kuitenkin imettää niin paljon kuin vaan ikinä mahdollista, ja pitää nuo lisätilkat minimissä.

  Alice: Juu, täälläkään ei tosiaan juurikaan öisin itkeskellä, paitsi jos jäisi ilman lohdutusta/rintaa (imetys jostain syystä tuntuu tuovan lohtua siihenkin, vaikka ei luulisi, jos kyse on mahavaivoista :O ) ähkimisten kanssa, itku kyllä tulisi. Puhisee ja touhuaa vaan vieressä. Onneksi itse nukun yö yöltä paremmin edes ne pätkät, jotka nukun, alussa kun oli ihan pelkkää kevyttä koiranunta vaan.
  Voimia sinne myös <3

  VastaaPoista
 4. Ihanaa lukea teidän vauva-arjesta<3 Mites korvikkeen kanssa on mennyt,onko pikkuinen vaikuttanut kylläisemmältä?Jokos teillä taistellaan D-vitamiinien kanssa:0 Toivottavasti baby välttyy masukivuilta.
  Meillä myös vaunut ja auto ne parhaat nukuttajat;)
  Ja hyvä et oot saanut jo paremmin nukuttua.Ihania vauvan tuoksuisia päiviä sinne teille<3

  VastaaPoista